Par mums

MDSC_3077ūsu mērķis –  gandrīz bez naudas ar autostopiem un brīvprātīgu strādāšanu par ēdienu un gultasvietu gribam gada laikā apceļot Eiropu, kā arī dalīties ar savu pieredzi un pastāstīt citiem, kā tas paveicams. Šīs nedaudz neprātīgās idejas sakne rodama jau tālā pagātnē – šīs pašas idejas vārdā Dons Kihots cīnījās ar vējdzirnavām, Pērs Gints pameta Solveigu un Kristīne skrēja prom no altāra, lai mestos Edgara skavās, un nē – šoreiz stāsts nav par banālu mīlestību, tas ir par sapni, vēlmēm un to piepildīšanu, kā arī neatlaidīgu tiekšanos uz mērķi. Ideja bija iemitinājusies mūsos jau sen, taču tikai šī gada vasarā tā izlauzās dienas gaismā un sāka realizēties vārdos un darbos, laika gaitā apaudzējot sevi ar pavisam praktiskām vajadzībām. Tātad, pēc vairāku sirdī brīvu un ceļot gribošu cilvēku lūguma, solis nr.1.

  • Savu iespēju un vēlmju apzināšanās.

Mums nav naudas, mēs gribam apceļot pasauli. Tā bija mums. Pavisam ierobežoti finansu līdzekļi, lai iegādātos ceļojumam nepieciešamās lietas – zinājām, ka mums vajadzēs kameru, kaut ko, lai kamera nedrebētu, ceļojumu somas. Un tas arī viss. Ā, un mazs sīkums – gadu izdzīvot plašajā materiālajā pasaulē. Rezultātā nonācām pie secinājuma, ka apceļosim Eiropu un vasarā smagi strādāsim.

  • CaptureRūpīgs un plānveidīgs izpētes darbs pielietojot visas gūtās iemaņas pētniecības metožu teorijā

Tā kā zinājām, ka nevarēsim atļauties viesnīcas un pat ne hosteļus, kā arī, guļot publiskās vietās nonāksim policijas darbinieku redzeslokā diezgan ātri, tāpēc bija jāmeklē alternatīvi risinājumi. Sākām pētīt vairāku ceļotāju blogus un sākumā mācījāmies no citu pieredzes un kļūdām. Reku daži labi piemēri – lieliskas meitenes Lindas blogs http://nezkur.wordpress.com/ un blogs ar ļoti labiem padomiem par veidiem, kā dzīvot bez naudas http://www.pasaulespiedzivojums.lv/. Sākām pētīt iespējas, un kā vienmēr izrādās, ka pasaule ir pilna ar tām. Piemēram, vietne www.workaway.info – izvēlies jebkuru vietu pasaulē un dodies tur strādāt, pretī saņemot paēdināšanu un gultasvietu. Super jauki.

 

  • Atbrīvošanās no visām iespējamajiem līgumiem un saistībām, tiltu dedzināšana

Gads nav īss laika posms, nav iespējams aizbraukt tā, lai neviens to nemanītu. Tāpēc mums tas, pirmkārt, nozīmēja akadēmisko gadu augstskolā (kurā pēc šī gada mēs noteikti atgriezīsimies), otrkārt, darba līguma laušanu, kas nemaz nebija sāpīgs process, treškārt, un tas ir visgrūtākais posms, sava lēmuma paziņošana ģimenei un draugiem. Viss.

  • Lietderīguma scenārijs

Sapratām, ka nespēsim neko neradīt šī gada laikā, tāpēc sākām kameras un visu nepieciešamo atribūtu meklējumus. Visu atradām, un atradām arī idejas tam, ko vēlamies parādīt. Jau sākumā mūsu interesēs bija izprast kultūru no valstu iedzīvotāju skatupunkta un meklēt interesantus stāstus, jo tādi vienmēr ir, tikai reizēm nepamanīti. Kā arī dokumentēt mūsu ceļojuma gaitu.

  • Praktisku problēmu radīšana un atrisināšana

Cik litru ietilpības somai jābūt, lai pietiktu? Un labāk monopadu vai statīvu? Vai kedas pa 6 eur būs piemēroti apavi? Mums nebija un nav ne jausmas vēl joprojām. Vēl uzsākot ceļu mums nebija pavisam skaidra nojausma par to, vai pēc divām nedēļām mums nevajadzēs gulēt Polijā zem tilta. Bet dažos jautājumos mēs izvēlamies klausīt Visumu. Gatavošanās laikā rodas teju neatrisināmas problēmas un neskaitāmi jautājumi, taču uzticoties pasaulei atbildes uz tiem rodas pašas no sevis. Filozofiska atkāpe.

 

  • DSC_3106Tomēr lēmuma paziņošana ģimenei nav visgrūtākā lieta. Visgrūtāk ir gadu salikt vienā somā

Rūpīgi centāmies apzināt savu izdzīvošanas minimumu.  Pēdējā dienā pirms aizbraukšanas izlēmām simboliski atvadīties no mantiskām saistībām un nodevām pusi no savas garderobes Sarkanajam Krustam. Uz šīs pozitīvās noskaņas kaut kā nokomplektējām mūsu mugursomas un dzīves turpmākajam gadam.

 

 

  • Jauns sākums

Tas arī aptuveni viss. Pēdējais posms ir ceļa uzsākšana un paziņošana sev un pasaulei: “Hei, gaidiet mūs atpakaļ pēc gada!”

2 thoughts on “Par mums

Add yours

  1. un ko tad beigās tai somā tomēr likt? un vai kedas par 6 eiro izturēs gadu? un cik bieži jūs mainīsiet workpleisus vai vienkārši uzturēšanās vietas?

    Like

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑